моутьныи

моутьныи
МОУТЬНЫИ (22) пр.
1. Замутненный, загрязненный:

напоимъ братию свою ѡстрѹѥниѥмь мѹтьнъмь (ϑολερον) СбТр XII/XIII, 134; написѧ адамъ ˫ада см҃ртьнаго рекше скорби и печали и слезъ възмѹщень˫а мѹтьна акы пь˫аньствѹ сподобисѧ КН 1280, 375в; горе напа˫ающемѹ ближьнѧго своѥго въспѧщени˫а мѹтна (ϑολερον) ПНЧ 1296, 44; то же ПНЧ XIV, 107г; скважнѧми тѣми мѹтна˫а вода процѣжаѥма бываѥть ч(с)та (τεϑоλωμένоν) ГА XIII–XIV, 249а; довлеѥть ти и дому твоѥму ѹро||къ ѹре(ч)ныи твои ˫авѣ а не отаи. но приѥмлѧ ˫ако мутно пиво. разумѣи недуга дш҃вьнаго. Пр 1383, 10а–б; то же МПр XIV, 51; и вънезапу облакъ освѣти мѧ и осѣни волненьѥ мутноѥ СбЧуд XIV, 115; нынѣ источници тисѣ теку(т). а не напрасными тучами мутни су(т). и рѣки наводнѧютсѧ и огради сладкую испущаю(т) воню. и агньци на зеленѣ травѣ скачють. (μηκέτι τοῖς ῥαγδαίοις ὄμβρоις ἐπιϑоλоύμεναι) ГБ XIV, 81г; Въ мѹтнѣ водѣ не видѣти дна. а въ невѣстѣ не разѹмѣти истины. Мен к. XIV, 184.

2. Затуманенный:

аще ли луча сво˫а пригыба˫а къ || себе ˫авить сл҃нце или почернѣвши облакы обдержимъ [в др. сп. ѡдрьжимо]. ѥгда начнеть всходити тоже черно бу(д)ть и мутно. аще ли заходѧ бу(д)ть ч(с)тъ или акы загорѣвсѧ бу(д)ть. то ѹтѣшениѥ [в др. сп. ѹтишениѥ] и ˫астьства знаменуѥть Пал 1406, 17б–в;

|| перен.:

да ѥлико плода не съвьршена. не прииметь ѡтъ рѹкы твоѥ˫а. кольми паче мл҃твѹ мѹтьнѹ неродимѹ. (ϑολώδη) СбТр XII/XIII, 156 об.; ˫ако слышати имъ неразѹмны и мѹтны ср(д)цмь; дондеже придеть ст҃ыи дх҃ъ, наѹчи ˫а и настави ˫а (βραδεῖς τῇ καρδίᾳ) ГА XIII–ХIV, 187а; Мы же нищии ѥсмы словомъ и ѹмомь мутни, не имуще ѡгнѧ Ст҃го Дх҃а КТур XII сп. XIV, 19; прiде нѣкто мутенъ помыслы. и приникну в хижю его. ПрЮр XIV, 226в; аще бо и мутенъ имѣю ѹмъ и ˫азыкъ грубъ, но ваши(х) надѣ˫асѧ мл҃твахъ прошю дара слову. СбЧуд XIV, 289в.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Полезное



Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»